Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z truskawkami w środku

Sernik na zimno z truskawkami w środku

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 408

Bardzo prosty do przygotowania deser z niespodzianką w środku.

Składniki

  • truskawki 500 g,
  • galaretka truskawkowa 1 szt,
  • śmietana 30 % lub 36% 300 ml,
  • jogurt grecki 800 g,
  • cukier puder 1/2 szk,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • żelatyna 5 łyżek,
  • biszkopty ok. 10 szt,
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z truskawkami w środku

Przygotowanie

  1. Truskawki oczyścić, galaretkę rozpuścić w 300 ml, gorącej wody i ostudzić. Głęboki talerz lub miseczkę o średnicy 16 cm wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, ułożyć truskawki i zalać galaretką. Całość odstawić do lodówki do stężenia.

  2. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty.

  3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować.

  4. Na biszkoptach wyłożyć cienką warstwę kremu i wstawić na 10 - 15 minut do zamrażalnika. Następnie ułożyć galaretkę z truskawkami i wyłożyć resztę kremu. Całość schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń