Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam; zwarty a zarazem miękki, na kruchutkim spodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Przepis z książki „Najlepsze ciasta świata".
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22345
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13874
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4339
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43299
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 533
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 465
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22345
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13874
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4339
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43299
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 533
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 465
Składniki
Spód: piekarnik nagrzewamy do 200st. Składniki ciasta zagniatamy. Blachę (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno formy ciastem. Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Masa serowa: ser dwukrotnie mielimy. Następnie w dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka; dokładnie ucierając; sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy. Białka ubijamy z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijamy w osobnym naczyniu. Powoli wlewamy białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.
Masę serową przelewamy na ostudzony spód. Posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, by część nam się zatopiła.
Sernik pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150st. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.