Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam; zwarty a zarazem miękki, na kruchutkim spodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Przepis z książki „Najlepsze ciasta świata".
Spód: piekarnik nagrzewamy do 200st. Składniki ciasta zagniatamy. Blachę (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno formy ciastem. Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Masa serowa: ser dwukrotnie mielimy. Następnie w dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka; dokładnie ucierając; sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijamy w osobnym naczyniu. Powoli wlewamy białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.
Masę serową przelewamy na ostudzony spód. Posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, by część nam się zatopiła.
Sernik pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150st. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokła...
Odsłon: 2049
Pyszna i sycąca zupa grochowa z dodatkiem warzyw oraz podsmażonej kiełbasy po...
Odsłon: 51
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 447
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 357
Pyszne ciasto o smaku toffi biszkopt oraz krem , nasączone naparem z kawy pos...
Odsłon: 621
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 106
Pyszna i sycąca zupa grochowa z dodatkiem warzyw oraz podsmażonej kiełbasy po...
Odsłon: 51
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 447
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 357
Pyszne ciasto o smaku toffi biszkopt oraz krem , nasączone naparem z kawy pos...
Odsłon: 621
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 106
Składniki
Spód: piekarnik nagrzewamy do 200st. Składniki ciasta zagniatamy. Blachę (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno formy ciastem. Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Masa serowa: ser dwukrotnie mielimy. Następnie w dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka; dokładnie ucierając; sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy. Białka ubijamy z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijamy w osobnym naczyniu. Powoli wlewamy białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.
Masę serową przelewamy na ostudzony spód. Posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, by część nam się zatopiła.
Sernik pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150st. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Desery
Najprostszy przepis na ciasto czekoladowe
Desery
Odrywane bułki drożdzowe z wiśniami
Desery
Ciasto przekładaniec
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 142
Najprostszy przepis na ciasto czekoladowe
Naszła was ochota na coś słodkiego, ale nie chcecie tracić czasu na robienie...
Odsłon: 193