Do góry

Desery Przepis na:

Sernik sypany

Sernik sypany

Autor:

Przepisów i artykułów: 493 Ocena: 3949

Dodano:

Odsłon: 16281

Dziś postanowiłam przetestować kolejny przepis na sernik, tym razem sypany. Jest to sernik na cieście sypanym, podobnym jak do szarlotki sypanej, w którym miesza się mąkę, kaszę manną i cukier. Ciasto po upieczeniu wychodzi lekko chrupiące. Ciekawie też wygląda. W smaku taki sernik jest fenomenalny.

Składniki

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. kaszy manny
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • Masa serowa:
  • 1,5kg sera z wiaderka
  • 200g miękkiego masła
  • 6 jaj
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • olejek waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik sypany

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto, czyli: mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i budyń w proszku wsypałam do miski. Dodałam pokrojone na kawałki masło w temperaturze pokojowej. Wszystko ugniatałam rękami, aż masło rozetrze się i wymiesza ze składnikami suchymi. Prostokątną tortownicę o wymiarach 24x34cm, wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz. Papier dodatkowo posmarowałam masłem. Do tak przygotowanej blachy wysypałam ok. 3/4 ciasta i wyrównałam, aby było rozsypane równomiernie. Ser zmiksowałam z masłem i cukrem pudrem i żółtkami. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszałam proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i olejek waniliowy. Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszałam łyżką. Przygotowaną masę serową wyłożyłam do blachy. Wierzch posypałam pozostałym ciastem. Sernik piekłam 1 godzinę i 10 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, obkroiłam nożem brzegi sernika, żeby oddzielić je od blachy. Wtedy sernik równo się upiecze i środek się nie zapadnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń