Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś postanowiłam przetestować kolejny przepis na sernik, tym razem sypany. Jest to sernik na cieście sypanym, podobnym jak do szarlotki sypanej, w którym miesza się mąkę, kaszę manną i cukier. Ciasto po upieczeniu wychodzi lekko chrupiące. Ciekawie też wygląda. W smaku taki sernik jest fenomenalny.
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 48
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 170
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 158
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2846
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 48
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 170
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 158
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2846
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto, czyli: mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i budyń w proszku wsypałam do miski. Dodałam pokrojone na kawałki masło w temperaturze pokojowej. Wszystko ugniatałam rękami, aż masło rozetrze się i wymiesza ze składnikami suchymi. Prostokątną tortownicę o wymiarach 24x34cm, wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz. Papier dodatkowo posmarowałam masłem. Do tak przygotowanej blachy wysypałam ok. 3/4 ciasta i wyrównałam, aby było rozsypane równomiernie. Ser zmiksowałam z masłem i cukrem pudrem i żółtkami. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszałam proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i olejek waniliowy. Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszałam łyżką. Przygotowaną masę serową wyłożyłam do blachy. Wierzch posypałam pozostałym ciastem. Sernik piekłam 1 godzinę i 10 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, obkroiłam nożem brzegi sernika, żeby oddzielić je od blachy. Wtedy sernik równo się upiecze i środek się nie zapadnie.