Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty , ale smaczny sernik w cieście czekoladowym, który szybko znika z talerza. Myślę że ten sernik prawie wszyscy znają. Polecam
średniej wielkości blaszka, mikser, łyżka drewniana, miska,
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Masło włożyć do garnka rozpuścić , dodać cukier ,cukier waniliowy, kakao oraz 5 łyżek wody. Mieszając doprowadzić do zagotowania i gotować około 5 minut. Wystudzić , dodać żółtka z 4 jaj , wymieszać na jednolitą masę - odlać 1/2 szklanki i odłożyć. Następnie do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec ubitą pianę z białek. Po dokładnym wymieszaniu i połączeniu składników ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Masa serowa; Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym do białości czyli na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać stopniowo rozpuszczone zimne masło , następnie porcjami twaróg oraz proszek budyniowy. Na koniec wmieszać łyżką drewnianą już nie miksując pianę ubitą z białek. Masę serową rozłożyć nierówno na cieście . Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. Po upieczeniu polać odłożoną masą czekoladową. Smacznego
Sernik po upieczeniu gotowy do podania.