Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2534

Dodano:

Odsłon: 36647

Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez spodu. Mój jest taki niski, ponieważ użyłem prostokątnej formy . Podane proporcje będą dla tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik wiedeński

Przygotowanie

  1. Samo dno tortownicy wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Proszę nie używać termoobiegu, ani wymuszonego obiegu powietrza.

  2. Ser zemleć trzykrotnie i przetrzeć przez sito.

  3. Masło utrzeć do białości i dodawać do niego po jednym żółtku. Dodać cukier, cukier wanilinowy i utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce ser. Wsypać rodzynki.

  4. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soku z cytryny. Delikatnie wmieszać do masy.

  5. Piec ciasto około 65 minut. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika. Zostawić w nim ciasto na parę godzin do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

justin162 31 maja 2010 Uwielbiam ten sernik!!! Przepiękne zdjęcie :)
ZAPRASZAM NA STRONĘ (...)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 23 maja 2010 Cieszę się, że smakował. Sernika chyba tak bardzo dużo nie wychodzi, skoro to porcja na 22cm tortownicę ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewa12345 20 maja 2010 przygotowałam ten sernik z połowy skladników, ponieważ bałam się,że bedzie go zbyt dużo ( kto to zje?) poza tym istniało ryzyko,że przepis jest do kitu. Sernik wyszedł, a to już sukces i co najważniejsze bardzo smakował poczęstowanym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 25 marca 2010 Mój ulubiony :) Twój wygląda rewelacyjnie !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 25 marca 2010 Ojej mój ulubiony !!! twój wygląda wyśmienicie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 25 marca 2010 Mniam. Co prawda nie szaleję za sernikiem, ale ten bym z chęcią zjadła :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 25 marca 2010 Ja również nie bardzo lubię serniki na spodzie. Odkąd pamiętam moja Mama piecze bez spodu. Bo sernik to ciasto z sera ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 marca 2010 Jak sernik dla mnie - to tylko bez spodu (nie wiem dlaczego, ale nie cierpię serników na kruchym spodzie), zatem ten serniczek na pewno ogromnie by mi smakował :) pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 25 marca 2010 Oj Mateusz kusisz tym sernikiem, wyglada pieknie !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń