Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyjątkowego - lekkiego jak chmurka sernika, który rozpływa się w ustach, zachwycając nie tylko konsystencją, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Mój sernik został wzbogacony o niezwykłe składniki - mleko zagęszczone w środku, a także delikatną masę kajmakową oraz chrupiące orzechy na wierzchu, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Gotowi na kulinarne eksperymenty? Przekonajcie się, jak wspaniale smakuje ten sernik i przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
tortownic 24 cm, mikser, piekarnik, miska, szpatułka
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1288
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 41
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 65
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1288
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 41
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 65
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę, odkładamy na chwilę na bok. Ubijamy żółtka z cukrem przez kilka minut, następnie dodajemy ser, budyń i mleko zagęszczone. Całość miksujemy na niskich obrotach. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy je za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy przez 1 godzinę.
Po godzinie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone i studzimy je w zamkniętym piekarniku. Masę kajmakową podgrzewamy ze śmietanką, aż całość się połączy, oblewamy wierzch sernika i dekorujemy orzechami. Smacznego!
Dobre rady: - Aby sernik wyrósł płaski, na dno piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. - Aby sernik był bezglutenowy, wystarczy użyć budyniów bezglutenowych. - Zamiast mleka zagęszczonego, takiego, jakie używa się do kawy, można użyć mleka skondensowanego, wtedy nie dajemy cukru, bo mleko same w sobie jest bardzo słodkie. - Wierzch sernika można dowolnie dekorować - cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową, kajmakiem - możliwości jest bez liku! :)