Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik, kładziony na herbatnikach oraz wykończony kokosową chmurką. Doskonały na popołudniowy deser.
Polecam.
Odsłon: 1180
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1126
Polecam.
Odsłon: 1180
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1126
Składniki
Ser biały dokładnie zmielić i dodać do niego 2 budynie śmietankowe, 2 jajka , 4 żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko i olej. Wszystkie składniki najpierw dokładnie wymieszać łyżką, a następnie zmiksować na jednolitą i gładką masę. * Po zmiksowaniu, do masy serowej możemy dodać także rodzynki.
Blaszkę o wymiarach 23,5 x 39,5 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim herbatniki, tak aby dokładnie pokrywały spód. Przed ułożeniem herbatniki z każdej strony delikatnie moczymy w mleku. Pamiętajmy, aby ich nie przemoczyć, a jedynie nawilżyć.
Następnie na herbatniki wykładamy masę serową i wygładzamy jej wierzch szpatułką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut.
Podczas pieczenia przygotowujemy kokosową chmurkę, ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Gdy minie 40 minut, a wierzch ciasta zacznie się delikatnie rumienić, wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na wierzch masy serowej wykładamy ubitą pianę i posypujemy ją kokosem. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
Życzę smacznego! :)