Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 578

Dodano:

Odsłon: 630

Pyszny sernik z owocami :)

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • 50 dag białego twarogu tłustego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 450 g świeżych malin lub wiśni
  • PIANA ŻURAWINOWA:
  • 3 białka
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka kisielu żurawinowego
  • + cukier puder do dekoracji upieczonego ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki wyłóż na stolnicę i zagnieć ciasto (kruche).

    2. Podziel na dwie części.

    3. Jedną wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy, a drugą część zamroź.

  2. 4. Margarynę ucieraj z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

    5. Dodaj zmielony ser i mąkę ziemniaczaną.

    6. Ubij pianę z białek i dodaj do masy.

    7. Całość wyłóż na kruche ciasto.

    8. Na ser rozłóż maliny.

  3. 9. Białka ubij z cukrem.

    10. Dodaj kisiel.

    11. Wyłóż równo na maliny.

    12. Na pianę zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.

    13. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C.

    14. Po ostygnięciu wierzch ciasta udekoruj cukrem pudrem.

    15. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń