Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z musem śliwkowym

Sernik z musem śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3292

Dodano:

Odsłon: 2808

Sernik z musem śliwkowym

Składniki

  • Ciasto: szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa: 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • budyń śmietankowy
  • Mus : 40 dag śliwek
  • 6 łyżek cukru
  • żelatyna
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, utrzeć, połączyć z żółtkami. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ciasta na przemian z olejem. Masę przelać do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 25- 30 minut w temp.180 st. Wystudzić. Wystudzone ciasto pokroić na skośne paski o szerokości ok. 2 cm.

    Masa: Żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser, budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.

    Mus śliwkowy: śliwki umyć, przepołowić, usunąć ogonki i pestki. Wrzucić do garnuszka razem ze szklanką wody i cukrem. Dusić na małym ogniu ok.20 minut. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu, połączyć z musem śliwkowym. Odstawić do stężenia.

    Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć co drugi pasek kakaowego ciasta. Przestrzenie między paskami wypełnić masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa ułożyć pozostałe paski kakaowego ciasta. W wolne przestrzenie wlać masę serową. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą serową. Całość piec 60 minut. Na wierzch wylać tężejący mus śliwkowy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 3 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń