Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z orzeszkami

Sernik z orzeszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 1601

Dodano:

Odsłon: 236

Sernik i orzechy to połączenie dwóch moich ulubionych elementów.

Składniki

  • -ciasto
  • 3 szklanki mąki (ja dałam mieszankę gryczanej z owsianą bg)
  • 4 żółtka
  • 125 g masła
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • -masa serowa
  • 1 kg twarogu
  • 1 duża śmietana 12% (360g)
  • 50 g masła
  • 4 jajka + 4 białka
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • pół szklanki słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
  • -polewa lub posypać tylko cukrem pudrem
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto
    Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, z czego jedna większa na spód i mniejsza na wierzch. Schładzamy w zamrażarce.

  2. masa serowa
    Orzechy pokruszyć dobrze (np. wałkiem) lub zmiksować z odrobiną wody na masę.
    Wszystkie białka(8) ubijamy na sztywno.
    Do masy serowej dodajemy orzeszki, żółtka, słodzik, śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec białka i miksujemy na małych obrotach.
    Dużą formę do pieczenia wykładamy papierem i ścieramy większą część schłodzonego ciasta na tarce o dużych oczkach. Lekko przyklepujemy i wylewamy na to masę serową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 60 minut.

  3. polewa
    Przygotowujemy dopiero, gdy sernik się upiecze i ostudzi. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy wierzch ciasta.
    Lub zamiast polewy możecie posypać wierzch cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń