Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
idealny sernik jesienny. intensywnie czekoladowe, ciężkie brownie, delikatny, mazisty sernik i pyszna pianka śliwkowa ... polecam gorąco :-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1498
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1498
Składniki
Brownie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną. Dodać cukier, wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem o obsypanej bułką tartą. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia. W tym czasie przygotować masę serową. Sernik: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować twaróg, śmietankę, jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód brownie (może być gorący) przelać delikatnie masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić ok. 1 godziny w uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Pianka śliwkowa: Śliwki umyć, usunąć pestki. Do garnka przełożyć śliwki, wsypać cukier. Mieszając podgrzewać kilkanaście minut aż zaczną się rozpadać. Gorące zblendować na mus. Do owoców dodać żelatynę, dobrze wymieszać (w razie potrzeby jeszcze raz zblendować aby żelatyna była dobrze połączona z musem, ostudzić. Ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Do ubitej dodać śliwkowy musu. Wymieszać delikatnie ale dokładnie szpatułką lub łyzką. Całość wylać na sernik, wyrównać i odstawić do stężenia w lodówce na kilka godzin. Smacznego :-) P.s. zdjęcie tylko jedno i takie słabe, bo lepszego nie zdążyłam zrobić, ponieważ sernik zniknął w zastraszającym tempie :-)