Do góry

Desery Przepis na:

Seromak z kokosową bezą na kaszy jaglanej

Seromak z kokosową bezą na kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4211

Dodano:

Odsłon: 31815

Mój pomysł na pyszną, dietetyczną wersję ciasta serowo-makowego:) W końcu dbającym o linię też należy się coś od życia:)

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • Na masę makową: 1/2 szklanki maku
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka słupków migdałowych
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła
  • Na masę serową: 200 g chudego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Na bezę: 1 białko
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kokosu
  • Ponadto: 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Seromak z kokosową bezą na kaszy jaglanej

Przygotowanie

  1. Mak mielimy, zalewamy 1 szklanką gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia (około 8 minut) często mieszając. Następnie dodajemy cukier, rodzynki, migdały,masło, i proszek budyniowy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

  2. Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku. Przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wrzątku i gotujemy, aż do wchłonięcia całej wody (około 10 minut). Odstawiamy na około 10 minut.

  3. W tym czasie twaróg rozgniatamy widelcem na masę z cukrami i żółtkiem. Naczynie żaroodporne o średnicy 15 cm smarujemy dokładnie całe masłem.

  4. Do naczynia przekładamy kaszę, na to nakładamy masę makową, a na górę masę serową. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut.

  5. W tym czasie białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając. Do ubitych z cukrem białek dodajemy kokos i mieszamy. Po 35 minutach pieczenia nakładamy na górę masę bezową. Pieczemy jeszcze około 12 minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Tak sporządzony seromak jest równie pyszny jak ciasto, a o wiele mniej kaloryczny:)
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń