Do góry

Desery Przepis na:

Seromakowiec na kruchym cieście.

Seromakowiec na kruchym cieście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24929

Dodano:

Odsłon: 4740

Idealne ciasto na świąteczny stół, ciasto jest na kruchym spodzie.

Składniki

  • Kruche ciasto na spód:
  • mąka pszenna Typ 450 - 2 szklanki
  • margaryna Kasia 3/4 kostki
  • cukier 2 łyżki
  • żółtka 3 szt.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy
  • Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • jajka kurze 2 szt.
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • Masa serowa:
  • biały ser trzykrotnie mielonego 1 kg
  • jajka kurze 4 szt.
  • cukier 6 łyżek
  • masło 10 dag
  • budyń waniliowy 1 szt.
  • kilka kropel aromatu migdałowego
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Seromakowiec na kruchym cieście.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta.

    Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formę.

    (Forma o wymiarach 30/25/6 cm)

  2. Przygotować masę makową.

    Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na wyłożony ciastem spód formy.

  3. Przygotowanie masy serowej.

    Białka oddzielamy do żółtek. Masło miksujemy z cukrem i nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.

  4. Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Seromakowiec ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  5. S, a następnie schłodzony wyjmujemy z formy i kroimy na 12, równych porcji.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń