Do góry

Desery Przepis na:

Skubaniec agrestowo-rabarbarowy

Skubaniec agrestowo-rabarbarowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 193

Dodano:

Odsłon: 143

To wersja ciasta z kwaskowymi owocami przełamana bezą i ciastem na kruchym spodzie. Całość przykryta kruszonką:) Smacznego:)

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche i boki ciasta na formę o wymiarach (35 na 25 cm):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 5 żółtek
  • 50 ml oleju
  • 3,5 łyżki cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na bezę:
  • 5 białek
  • 12 łyżek cukru białego kryształu
  • Owoce:
  • Agrest ze słoika lub wcześniej ugotowany świeży i odcedzony z soku
  • 2 gałęzie rabarbaru
  • Składniki na kruszonkę:
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 25 g cukru białego kryształu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Skubaniec agrestowo-rabarbarowy

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sito. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, wsypać cukier i przesianą mąkę. Oddzielić białka od żółtek. Białka zostawić na bezę. Zarobić ciasto i po chwili wlać żółtka i olej. Wyrabiać do połączenia się składników.
    Ciasto rozłożyć na blaszkę na grubość ok.0,5 cm wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o bokach (jak najwyżej).

  2. Owoce:
    Odcedzić agrest z soku i rozłożyć na ciasto.
    Rabarbar pokroić w kostkę 1 na 1 cm i rozłożyć na ciasto.

  3. Beza:
    Białka ubić na sztywną i błyszczącą pianę, dodając stopniowo po 1 łyżce cukru, żeby go dokładnie rozpuścić. Białka dokładnie i równomiernie rozprowadzić na owocach.

  4. Ciasto kruche:
    Zagnieść mąkę z masłem i cukrem na kruszonkę. Odrywać kawałki ciasta i kłaść na bezę do zapełnienia wierzchu.(Nie musi być równomiernie:))

  5. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni Celcjusza na grzaniu góra/ dół przez 40 minut.(Po pierwszych 20 minutach pieczenia przykryć górę ciasta papierem do pieczenia). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do około 110 stopni Celcjusza i piec jeszcze około 10 - 15 minut.















  6. Ciasto jest gotowe:)
    Życzę smacznego:)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń