Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne desery przyjmują przeróżną formę w zależności od regionu. Tradycyjne makówki to jedna z tych potraw, na którą Ślązacy czekają przez cały rok. Jest to wyjątkowo bogaty, a jednocześnie prosty deser, który powinien poznać każdy.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1439
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1790
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9099
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1439
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1790
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9099
Składniki
Mak przesyp do garnka, a następnie zalej go mlekiem. Wszystkie orzechy oraz suszone orzechy z grubsza posiekaj, a następnie dodaj je do maku. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około 25 minut, często mieszając. W tym czasie masa powinna zgęstnieć.
Bułki pokrój na niezbyt grube kromki. Przygotuj dużą, wysoką miskę, a następnie układaj w niej naprzemiennie masę makową i zamoczone w mleku bułki. Wierzch udekoruj bakaliami. Całość wstaw do schłodzenia do lodówki na minimum 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.