Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne desery przyjmują przeróżną formę w zależności od regionu. Tradycyjne makówki to jedna z tych potraw, na którą Ślązacy czekają przez cały rok. Jest to wyjątkowo bogaty, a jednocześnie prosty deser, który powinien poznać każdy.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 836
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 836
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Mak przesyp do garnka, a następnie zalej go mlekiem. Wszystkie orzechy oraz suszone orzechy z grubsza posiekaj, a następnie dodaj je do maku. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około 25 minut, często mieszając. W tym czasie masa powinna zgęstnieć.
Bułki pokrój na niezbyt grube kromki. Przygotuj dużą, wysoką miskę, a następnie układaj w niej naprzemiennie masę makową i zamoczone w mleku bułki. Wierzch udekoruj bakaliami. Całość wstaw do schłodzenia do lodówki na minimum 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.