Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-09-2015
Kolejny mój przepis z uzyciem calych owocow.Tym razem sa to pomarancze.Pyszne ciasto mocno pomarańczowe z delikatna nutka cynamonu i przyraw korzennych.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 54
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2869
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 156
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 54
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2869
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 156
Składniki
Pomarancze gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu do czasu az zrobia się miękkie.
Wybralam pomarancze z cienka skorka bez pestek.Po ugotowaniu i ostudzeniu pomarańcze kroimy na male kawałki i oczyszczamy z pestek.
Blendujemy razem ze skorka tak aby nie powstala papka a w masie znajdowaly się male kawałki skorek.Da to lepszy efekt dekoracyjny i smakowy.
Do miski wsypujemy 200g drobnego cukru i dodajemy 200g miękkiego masla.Ucieramy na puszysta mase.Nastepnie dodajemy przesiana make z przyprawami i proszkiem do pieczenia na przemian z jajkami. Dobrze jest rozbic jajaka na miseczke żeby sprawdzić czy sa swieze a nie wbijac prosto do ucieranej masy.
Po zmiksowaniu wszystkiego wylaczamy mixer i recznie mieszając dodajemy pol masy zblendowanych pomarańczy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C Osobiscie używam dwóch foremek do pieczenia o średnicy 21x4 cm. Tak przygotowane ciasto pieke ok 30-35min sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe. Wiele zależy tez od mocy piekarnika tak wiec warto mieć je na oku aby się zabardzo nie przypiekło i nie zesuszylo. Jesli ktoś piecze ciasto w normalnej tortowej formie na pewno zajmie to dluzej niż 30 minut.Dlatego bardzo proszę pamietac o sprawdzaniu ciasta patyczkiem.
Ciasto pieczemy na piękny zloty kolor.
Po wystudzeniu dzielimy na 4 części.
Do przygotowania masy potrzeben nam będzie 160g cukru pudru który ucieramy z 50g miękkiego masla. Pomarancze których uzylam były dosyć soczyste dlatego pozostala czesc która została do masy odsaczylam z soku żeby po ich dodaniu masa się nie zwazyla. To utartego masla z cukrem dodajemy pozostalla mase z pomarańczy.
Nastepnie 300g serka mascarpone.
Tak przygotowana mase dzielimy na 4 części.Ciasto przekładamy warstwowo.
Ostatnia czesc masy rozcieramy na gore ciasta.Do ozdroby trzemy na wierzch skorke z pomarańczy. Zycze smacznego :)