Slodkawielkanoc - Pomarańczowa fantazja z nutką cynamonu
Przepis dnia: 09-09-2015

Kolejny mój przepis z uzyciem calych owocow.Tym razem sa to pomarancze.Pyszne ciasto mocno pomarańczowe z delikatna nutka cynamonu i przyraw korzennych.
Slodkawielkanoc - Pomarańczowa fantazja z nutką cynamonu
Składniki
- 200g maki pszennej
- 180g drobnego cukru (moze być brązowy)
- 250g miekkiego masla
- 4 jajka
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- pol lyzeczki cynamonu
- pol lyzeczki przyprawy piec smakow
- 2 male pomarancze (nie za slodkie)
- 500g serka mascarpone
- 140g cukru pudru (moze być brązowy)
- potarta skorka z pomaranczy do ozdoby
Składniki
- 200g maki pszennej
- 180g drobnego cukru (moze być brązowy)
- 250g miekkiego masla
- 4 jajka
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- pol lyzeczki cynamonu
- pol lyzeczki przyprawy piec smakow
- 2 male pomarancze (nie za slodkie)
- 500g serka mascarpone
- 140g cukru pudru (moze być brązowy)
- potarta skorka z pomaranczy do ozdoby

Etapy przygotowania
Pomarancze gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu do czasu az zrobia się miękkie.

Wybralam pomarancze z cienka skorka bez pestek.Po ugotowaniu i ostudzeniu pomarańcze kroimy na male kawałki i oczyszczamy z pestek.

Blendujemy razem ze skorka tak aby nie powstala papka a w masie znajdowaly się male kawałki skorek.Da to lepszy efekt dekoracyjny i smakowy.

Do miski wsypujemy 200g drobnego cukru i dodajemy 200g miękkiego masla.Ucieramy na puszysta mase.Nastepnie dodajemy przesiana make z przyprawami i proszkiem do pieczenia na przemian z jajkami. Dobrze jest rozbic jajaka na miseczke żeby sprawdzić czy sa swieze a nie wbijac prosto do ucieranej masy.

Po zmiksowaniu wszystkiego wylaczamy mixer i recznie mieszając dodajemy pol masy zblendowanych pomarańczy.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C Osobiscie używam dwóch foremek do pieczenia o średnicy 21x4 cm. Tak przygotowane ciasto pieke ok 30-35min sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe. Wiele zależy tez od mocy piekarnika tak wiec warto mieć je na oku aby się zabardzo nie przypiekło i nie zesuszylo. Jesli ktoś piecze ciasto w normalnej tortowej formie na pewno zajmie to dluzej niż 30 minut.Dlatego bardzo proszę pamietac o sprawdzaniu ciasta patyczkiem.

Ciasto pieczemy na piękny zloty kolor.

Po wystudzeniu dzielimy na 4 części.

Do przygotowania masy potrzeben nam będzie 160g cukru pudru który ucieramy z 50g miękkiego masla. Pomarancze których uzylam były dosyć soczyste dlatego pozostala czesc która została do masy odsaczylam z soku żeby po ich dodaniu masa się nie zwazyla. To utartego masla z cukrem dodajemy pozostalla mase z pomarańczy.

Nastepnie 300g serka mascarpone.

Tak przygotowana mase dzielimy na 4 części.Ciasto przekładamy warstwowo.

Ostatnia czesc masy rozcieramy na gore ciasta.Do ozdroby trzemy na wierzch skorke z pomarańczy. Zycze smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 118

Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
- Wielkanoc
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 252

Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 336
Ostatnio komentowane przepisy

Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 118

Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
- Wielkanoc
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 252

Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 336



Składniki
- 200g maki pszennej
- 180g drobnego cukru (moze być brązowy)
- 250g miekkiego masla
- 4 jajka
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- pol lyzeczki cynamonu
- pol lyzeczki przyprawy piec smakow
- 2 male pomarancze (nie za slodkie)
- 500g serka mascarpone
- 140g cukru pudru (moze być brązowy)
- potarta skorka z pomaranczy do ozdoby
Pomarancze gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu do czasu az zrobia się miękkie.
Wybralam pomarancze z cienka skorka bez pestek.Po ugotowaniu i ostudzeniu pomarańcze kroimy na male kawałki i oczyszczamy z pestek.
Blendujemy razem ze skorka tak aby nie powstala papka a w masie znajdowaly się male kawałki skorek.Da to lepszy efekt dekoracyjny i smakowy.
Do miski wsypujemy 200g drobnego cukru i dodajemy 200g miękkiego masla.Ucieramy na puszysta mase.Nastepnie dodajemy przesiana make z przyprawami i proszkiem do pieczenia na przemian z jajkami. Dobrze jest rozbic jajaka na miseczke żeby sprawdzić czy sa swieze a nie wbijac prosto do ucieranej masy.
Po zmiksowaniu wszystkiego wylaczamy mixer i recznie mieszając dodajemy pol masy zblendowanych pomarańczy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C Osobiscie używam dwóch foremek do pieczenia o średnicy 21x4 cm. Tak przygotowane ciasto pieke ok 30-35min sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe. Wiele zależy tez od mocy piekarnika tak wiec warto mieć je na oku aby się zabardzo nie przypiekło i nie zesuszylo. Jesli ktoś piecze ciasto w normalnej tortowej formie na pewno zajmie to dluzej niż 30 minut.Dlatego bardzo proszę pamietac o sprawdzaniu ciasta patyczkiem.
Ciasto pieczemy na piękny zloty kolor.
Po wystudzeniu dzielimy na 4 części.
Do przygotowania masy potrzeben nam będzie 160g cukru pudru który ucieramy z 50g miękkiego masla. Pomarancze których uzylam były dosyć soczyste dlatego pozostala czesc która została do masy odsaczylam z soku żeby po ich dodaniu masa się nie zwazyla. To utartego masla z cukrem dodajemy pozostalla mase z pomarańczy.
Nastepnie 300g serka mascarpone.
Tak przygotowana mase dzielimy na 4 części.Ciasto przekładamy warstwowo.
Ostatnia czesc masy rozcieramy na gore ciasta.Do ozdroby trzemy na wierzch skorke z pomarańczy. Zycze smacznego :)
Pesto bardzo dziekuje za komentarz i Twoje uwagi :) Wczoraj pieklam moje ciasto i troszke zmodyfikowalam przepis tak wiec cieszę sie,ze ktoś jeszcze pomógł mi wyrazajac swoją opinie. Chodzi mi o słodkość ciasta. Co do proszku do pieczenia.Ja do odmierzania wszystkiego używam miarek i proszku daje 2 miarki z oznaczeniem lyzeczka ani plaskie ani z gorka. Co do zakalca.To ciasto ogolnie jest ciezkie i nie wyrasta jak babka czy biszkopt.Moje po upieczeniu moze nie ma zakalca ale jest bardzo wilgotne i ciezkie (takie jak lubię najbardziej). Mam nadzieje,ze w przyszlosci nadal bedziesz kozystala z moich przepisow. Jeszcze raz dziekuje za komentarz i życzę miłego dnia :) Natalia x
Zrobiłam :) Piekłam w 1 tortownicy i niestety na dole zrobił się lekki zakalec i dlatego upieczone ciasto podzieliłam tylko na 3 blaty, bo na więcej się nie dało. Moje pomarańcze akurat nie były wodniste, być może dałam za mało proszku (nie było dokładnie opisane czy płaskie czy czubate łyżeczki, dałam płaskie). Dałam też nieco mniej cukru ale torcik i tak wyszedł mega słodki. Na przyszłość dałabym max 150g cukru do ciasta i 100g cukru do masy. Chyba że ktoś lubi bardzo słodkie :) Ogólnie mimo że nie wyszło mi w 100% i tak było bardzo smaczne i polecam przepis :)
Dziekuje bardzo GREGORHSPEED :) Ciasto jest naprawdze wyśmienite.Nie lubie bardzo mocnych korzennych smakow dletego uzylam malej ilości przypraw,a ciasto udało się wybornie.Pozdrawiam i zycze miłego dnia :)
Gratuluję tortu, a to ciacho rzeczywiście wygląda smacznie. Pyszne połączenie dwóch smaków, pomarańczy,cynamonu, do tego aromatyczna przyprawa pięciu smaków <3 Mniam <3