Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 4090
Dodano: 02.11.2011
Odsłon: 11065
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone kawałki masła, cukier, żółtko i sól. Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, zawijam w folię i odstawiam do lodówki na co najmniej godzine.
Schłodzone ciasto wałkuję wykładam nim foremki do babeczek. Babeczki piękę do momentu aż będą złociste około 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni.
Orzechy uprażę na suchej patelni i niezbyt dokładnie siekam. Puszkę mleka wstawiam do garnka , nalewam tyle wody, by ją przykryła i gotuję przez 3 godziny (należy pamiętać aby podzcas gotowania systematycznie uzupełniać wodę) Puszkę studzę i otwieram. Ciepły kajmak mieszam z orzechami i wypełniam nim babeczki.
Można użyć gotowej masy kajmakowej, która jest dostepna w sklepach.
SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

nietoperek 01 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
Babeczki przepięknie wyglądają... Aż mam ochotę je zjeść!Na pewno wypróbuję twój przepis.
Pozdrawiam :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz