Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne orzechowe babeczki w sam raz do kawusi:)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4156
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4156
Składniki
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone kawałki masła, cukier, żółtko i sól. Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, zawijam w folię i odstawiam do lodówki na co najmniej godzine.
Schłodzone ciasto wałkuję wykładam nim foremki do babeczek. Babeczki piękę do momentu aż będą złociste około 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni.
Orzechy uprażę na suchej patelni i niezbyt dokładnie siekam. Puszkę mleka wstawiam do garnka , nalewam tyle wody, by ją przykryła i gotuję przez 3 godziny (należy pamiętać aby podzcas gotowania systematycznie uzupełniać wodę) Puszkę studzę i otwieram. Ciepły kajmak mieszam z orzechami i wypełniam nim babeczki.
Można użyć gotowej masy kajmakowej, która jest dostepna w sklepach.
SMACZNEGO