Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Snickers to smakowita wariacja na temat popularnego batona. Amatorzy słodkości mogą dodatkowo oblać je warstwą czekolady mlecznej (wcześniej roztopionej w niewielkiej ilości słodkiej śmietany). Poniżej znajdziesz przepis na nieco „odchudzony” wariant.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 173
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 125
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 173
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 125
Składniki
Oddziel żółtka 4 jaj od białek. Ubija białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj masę jajeczną szpatułką z przesianą przez sitko mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 25x25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Rozprowadź proszek na budyń w niewielkiej ilości mleka. Resztę zagotuj z dodatkiem masła i cukru waniliowego. Dodaj wymieszany z mlekiem budyń do wrzącego mleka. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając – aż budyń zgęstnieje. W osobnym naczyniu utrzyj żółtko z cukrem. Połącz ze zdjętym z palnika budyniem. Odstaw do wystudzenia.
Podgrzej lekko masę kajmakową. Wymieszaj z orzeszkami ziemnymi. Przetnij na dwa blaty przestudzone ciasto. Przełóż kremem. Na wierzch wyłóż masę kajmakowo-orzechową. Wstaw ciasto Snickers na kilka godzin do lodówki.