Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Snickers z mascarpone bez pieczenia
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1586
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 700
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 686
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 283
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1586
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 700
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 686
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 283
Składniki
Do garnuszka wlewamy 125 ml wody, dodajemy 2 pełne łyżki żelatyny. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy żelatynę na wolnym ogniu do czasu, aż zrobi się płynna. Żelatyna nie może się zagotować! Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia a następnie kakaowymi herbatnikami. Śmietankę, mascarpone oraz 3 łyżki pudru zmiksować na puszysty krem. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżeczkę lub dwie kremu, szybko wymieszać dopiero wlać zawartość szklanki do kremu. Krótko zmiksować. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na herbatniki kakaowe. Wykładamy warstwę jasnych herbatników. Kolejno rozsmarowujemy połowę puszki masy kajmakowej. Ponownie wykładamy jasne herbatniki. Kolejna warstwa to pozostały krem śmietanowy. Na śmietankę układamy kakaowe herbatniki. Pozostały krem kajmakowy rozsmarowujemy. Posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. Oblać rozpuszczoną czekoladą mleczną lub deserową. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!