Do góry

Desery Przepis na:

Snikers z owocami leśnymi

Snikers z owocami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 449

Ciasto pod tą nazwą to nie tylko orzechy i karmel. To także masa budyniowa i owoce leśne. Można tu wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone owoce. Ciasto jest najlepsze na następny dzień bo ciasta z dodatkiem miodu przeważnie są trochę twarde i gdy już odmięknie to wtedy można się delektować jego smakiem..

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1- 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1½ łyżeczki sody
  • Masa budyniowa
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Smażone orzechy 250 g orzechów włoskich siekanych, 100 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu
  • Masa owocowa 600 g owoców jagodowych i leśnych mieszanych (jeżyny, maliny, jagody truskawki, porzeczki ) 2 galaretki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Snikers z owocami leśnymi

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto z podanych składników.
    Podzielić na 3 części i rozwałkować.
    Na jeden placek nałożyć usmażone orzechy
    Piec w jednakowych formach w temp 180ºC do jasnego zarumienienia.

  2. Zrobić masę budyniową.
    Mleko wymieszać z mąką i gotować mieszając aż zrobi się gęste.
    Budyń zdjąć z ognia i lekko ostudzić, dodać masło dobrze roztrzepać.

  3. Zrobic masę owocową
    Owoce włożyć do garnka i zagotować, wsypać 2 galaretki i gotować aż się rozpuszczą, nałożyć na ciasto gdy masa zaczyna tężeć

  4. Przełożenie ciasta
    placek
    masa budyniowa
    placek
    masa owocowa
    placek z orzechami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń