Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla makowa nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Ten przepis bazuje na prostych składnikach i szybkim przygotowywaniu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw aż wystygnie. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie wrzące. Mąkę wsyp do miski, dodaj zawartość opakowania suchych drożdży, obydwa cukry, jajko i białko oraz sól. Wlej mleko i zacznij łączyć składniki. Kiedy masa zacznie być jednolita, wtedy dolej partiami masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż będziesz czuć pękające pęcherzyki powietrza pod palcami. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wbij pięść w ciasto. Podsyp blat mąką i ponownie wyrabiaj ciasto. Rozwałkuj je na równy prostokąt. Wyłóż na środek masę makową z puszki. Zwiń ciasno w roladę. Następnie przetnij ją na samym środku ostrym nożem, aż do dolnej krawędzi, zostawiając centymetr od góry. Przekładaj dwie strony ciasta, tworząc à la warkocz.
Przełóż struclę na blachę. Wyrób kruszonkę z mąki, masła i cukru. Posyp całość. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.