Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wielu domach strucla z makiem to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Wbrew pozorom, przygotowanie jej wcale nie jest skomplikowane ani bardzo kosztowne. Przy odrobinie cierpliwości z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 752
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424914
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10683
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 752
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424914
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10683
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Składniki
Zacznij od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzej w rondelku, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Następnie przelej je do wysokiego naczynia lub szklanki. Pokrusz drożdże, wsyp 2 łyżki mąki odejmując je z pozostałych składników, a także łyżkę cukru. Posól odrobinę. Wymieszaj taką miksturę i odstaw ją w ciepłe miejsce. Poczekaj aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi swoją objętość.
Masło rozpuść i odstaw do delikatnego wystygnięcia.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj przesianą mąkę, rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj masło. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, wyrabiaj ciasto długo i z cierpliwością. Powinno być gładkie i elastyczne.
Uformuj kulę, posyp delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie równe porcje. Rozwałkuj na kształt prostokąta. Każdy płat posmaruj gotową masą makową, pozostawiając wolną przestrzeń od brzegu (1-2 cm), a następnie zwiń w rulon. Zlep końce.
Białka, które ci zostały z jajek, ubij delikatnie z dodatkiem soli, aby powstała gęsta piana. Taką masą posmaruj każdy z kawałków strucli. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przełóż strucle na blachę. Piecz około godziny. Ostudzoną udekoruj lukrem i suszonymi owocami.