Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wielu domach strucla z makiem to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Wbrew pozorom, przygotowanie jej wcale nie jest skomplikowane ani bardzo kosztowne. Przy odrobinie cierpliwości z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Zacznij od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzej w rondelku, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Następnie przelej je do wysokiego naczynia lub szklanki. Pokrusz drożdże, wsyp 2 łyżki mąki odejmując je z pozostałych składników, a także łyżkę cukru. Posól odrobinę. Wymieszaj taką miksturę i odstaw ją w ciepłe miejsce. Poczekaj aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi swoją objętość.
Masło rozpuść i odstaw do delikatnego wystygnięcia.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj przesianą mąkę, rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj masło. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, wyrabiaj ciasto długo i z cierpliwością. Powinno być gładkie i elastyczne.
Uformuj kulę, posyp delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie równe porcje. Rozwałkuj na kształt prostokąta. Każdy płat posmaruj gotową masą makową, pozostawiając wolną przestrzeń od brzegu (1-2 cm), a następnie zwiń w rulon. Zlep końce.
Białka, które ci zostały z jajek, ubij delikatnie z dodatkiem soli, aby powstała gęsta piana. Taką masą posmaruj każdy z kawałków strucli. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przełóż strucle na blachę. Piecz około godziny. Ostudzoną udekoruj lukrem i suszonymi owocami.