Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, aromatyczne i mięciutkie. Mogą leżeć w zamkniętych pojemnikach nawet miesiąc.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14543
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19602
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14543
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19602
Składniki
Miód, cukier i margarynę oraz smalec roztopić. Przestudzić. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Stopniowo, wciąż ucierając dosypywać mąkę, proszek, przyprawę i kakao. Do śmietany dodać sodę i amoniak. Wymieszać i połączyć składniki. Ciasto jest "wolne", ale takie powinno być. Oprószyć mąką z wierzchu i wynieść w chłodne miejsce - ale nie do lodówki- na 2 godziny. Zagnieść, cienko rozwałkować i wycinać foremkami. Piec na papierze 8 minut w temp. 160 stopni.
Lukier: ---------- Aby lukier był gładki i lśniący należy go długo ucierać. Ja robię to mikserem przez 15 minut. Gęstość lukru regulujemy sami dolewając gorącej wody lub dosypując cukru pudru. *Można lukier podzielić na trzy części i dodać odrobinę barwnika spożywczego.