Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze Babcie robią go najlepiej.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Wykonanie: Miód włożyć do rondelka, dodać skórkę kandyzowaną, mieszając ogrzewać na małym ogniu przez 10 minut, po czym lekko przestudzić. Ciepły miód przelać do mąki, dodać masło, mleko i przyprawę do piernika i bardzo dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puch (trzy łyżki cukru odłożyć), dodać do ciasta i na sam koniec wymieszać ze śmietaną. Ucierając dodać sodę oczyszczoną wymieszaną w dwóch łyżkach wody. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać odłożony cukier. Ubitą pianę dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60 minut do suchego patyczka. SMACZNEGO