Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2133
Dodano: 22.11.2018
Odsłon: 1970
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce. Dzielimy na 3 równe części. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno tak przygotowanej foremki wysypujemy pierwszą część suchych składników, a na nią wykładamy połowę startych jabłek, którą posypujemy cynamonem. Na tej warstwie równo rozkładamy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy trzecią, a zarazem ostatnią część suchych składników. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 1 godz. Foremkę z ciastem dobrze jest ustawić na większej płytkiej blaszce, ponieważ w czasie pieczenia może wyciekać sok z jabłek lub masło.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 22 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciacho, biorę do popołudniowej herbaty :D0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 22 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszna, też podobną robię.:)2 Kto głosował? | Odpowiedz