Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 500
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 120
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 80
Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika...
Odsłon: 169
Łosoś teryiaki to aromatyczne, wręcz ekskluzywne danie na specjalne okazje. J...
Odsłon: 742
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 500
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 120
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 80
Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika...
Odsłon: 169
Łosoś teryiaki to aromatyczne, wręcz ekskluzywne danie na specjalne okazje. J...
Odsłon: 742
Składniki
Zimne masło dobrze posiekać z mąką, jak będzie już dobrze posiekane dodać cukier. Na koniec dodajemy żółtka oraz śmietanę. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy w folię i odstawiamy. Większym kawałkiem ciasta wykładamy spód i boki tortownicy (28 cm), nakłuwamy widelcem i również odstawiamy do schłodzenia na ok 30 minut.
Po schłodzeniu podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 20-30 minut.
Jak spód się podpieka przygotowujemy jabłka.
Jabłka kwaśna odmiana ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na koniec doprawiamy cynamonem oraz cukrem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby puściły sok.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka (staramy się aby nie dać za dużo soku) i pozostałą częścią ciasta dekorujemy według uznania.