Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 562
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11164
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3933
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1360
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 562
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11164
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3933
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1360
Składniki
Zimne masło dobrze posiekać z mąką, jak będzie już dobrze posiekane dodać cukier. Na koniec dodajemy żółtka oraz śmietanę. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy w folię i odstawiamy. Większym kawałkiem ciasta wykładamy spód i boki tortownicy (28 cm), nakłuwamy widelcem i również odstawiamy do schłodzenia na ok 30 minut.
Po schłodzeniu podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 20-30 minut.
Jak spód się podpieka przygotowujemy jabłka.
Jabłka kwaśna odmiana ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na koniec doprawiamy cynamonem oraz cukrem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby puściły sok.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka (staramy się aby nie dać za dużo soku) i pozostałą częścią ciasta dekorujemy według uznania.