Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7919
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 309
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3197
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 599
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7919
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 309
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3197
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 599
Składniki
Zimne masło dobrze posiekać z mąką, jak będzie już dobrze posiekane dodać cukier. Na koniec dodajemy żółtka oraz śmietanę. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy w folię i odstawiamy. Większym kawałkiem ciasta wykładamy spód i boki tortownicy (28 cm), nakłuwamy widelcem i również odstawiamy do schłodzenia na ok 30 minut.
Po schłodzeniu podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 20-30 minut.
Jak spód się podpieka przygotowujemy jabłka.
Jabłka kwaśna odmiana ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na koniec doprawiamy cynamonem oraz cukrem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby puściły sok.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka (staramy się aby nie dać za dużo soku) i pozostałą częścią ciasta dekorujemy według uznania.