Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659
Dodano: 17.03.2014
Odsłon: 60920
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mak zmielić, jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i po łyżce maku. Dalej ucierać. Następnie dodać jabłka, całość wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać grysik, proszek do pieczenia i rodzynki. Kolejny raz wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową. Gotowe ciasto makowe wlać na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 200 st, po 20 minutach zmniejszając na 170 st. Czas pieczenia szarlotki około jednej godziny.
Upieczone ciasto zalać polewą czekoladową.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (15)

ia22650 20 marca 2014Zgłoś do usunięcia
na jak dużą blachę są te składniki? Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

arcia 20 marca 2014Zgłoś do usunięcia
ten grysik to nic innego jak kasza manna2 Kto głosował? | Odpowiedz

new 20 marca 2014Zgłoś do usunięcia
a co to ten "grysik" ?? Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 18 marca 2014Zgłoś do usunięcia
super..:)Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jasienka1 18 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Pamietam, ze kiedys takie jadlam i bylo pyszne.5 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 17 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Szarlotka,makowiec...japoński czy chiński...mój Ci on :D11 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 marca 2014Zgłoś do usunięcia
znam to ciasto,naprawdę wspaniałe.Polecam10 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 17 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Ciasto beż mąki?i tak ładnie wyrosło?Podoba mi się ten makowiec (już w mojej książce) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

hania8712 17 marca 2014Zgłoś do usunięcia
to ciasto jest pyszne :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 17 marca 2014Zgłoś do usunięcia
a ja znam go pod nazwą makowiec japoński i jest to najlepszy makowiec jaki jadłam, przepyszny !12 Kto głosował? | Odpowiedz