Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka japońska

Szarlotka japońska

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659

Dodano:

Odsłon: 60920

Nazwa ciasta jest dość myląca, gdyż jeżeli uważnie przeczytacie przepis, okaże się, że to raczej makowiec z dodatkiem jabłek. Skąd więc taka nazwa? Cóż... nigdy w to nie wnikałam, po prostu przejęłam przepis razem z nazwą i zajadałam się pysznym makowniczkiem :)

Składniki

  • jajka 8 szt
  • margaryna 30 dkg
  • cukier puder 40 dkg
  • mak parzony 1/2 kg
  • jabłka 70 dkg
  • grysik 10 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • rodzynki 100 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka japońska

Przygotowanie

  1. Mak zmielić, jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i po łyżce maku. Dalej ucierać. Następnie dodać jabłka, całość wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać grysik, proszek do pieczenia i rodzynki. Kolejny raz wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową. Gotowe ciasto makowe wlać na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 200 st, po 20 minutach zmniejszając na 170 st. Czas pieczenia szarlotki około jednej godziny.
    Upieczone ciasto zalać polewą czekoladową.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

arcia 20 marca 2014 ten grysik to nic innego jak kasza manna

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 18 marca 2014 Pamietam, ze kiedys takie jadlam i bylo pyszne.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 17 marca 2014 Szarlotka,makowiec...japoński czy chiński...mój Ci on :D

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 17 marca 2014 Ciasto beż mąki?i tak ładnie wyrosło?Podoba mi się ten makowiec (już w mojej książce) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 17 marca 2014 a ja znam go pod nazwą makowiec japoński i jest to najlepszy makowiec jaki jadłam, przepyszny !

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń