Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa ciasta jest dość myląca, gdyż jeżeli uważnie przeczytacie przepis, okaże się, że to raczej makowiec z dodatkiem jabłek. Skąd więc taka nazwa? Cóż... nigdy w to nie wnikałam, po prostu przejęłam przepis razem z nazwą i zajadałam się pysznym makowniczkiem :)
Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 314
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65114
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 775
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5823
Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 314
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65114
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 775
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5823
Składniki
Mak zmielić, jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i po łyżce maku. Dalej ucierać. Następnie dodać jabłka, całość wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać grysik, proszek do pieczenia i rodzynki. Kolejny raz wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową. Gotowe ciasto makowe wlać na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 200 st, po 20 minutach zmniejszając na 170 st. Czas pieczenia szarlotki około jednej godziny. Upieczone ciasto zalać polewą czekoladową.
Smacznego.