Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa ciasta jest dość myląca, gdyż jeżeli uważnie przeczytacie przepis, okaże się, że to raczej makowiec z dodatkiem jabłek. Skąd więc taka nazwa? Cóż... nigdy w to nie wnikałam, po prostu przejęłam przepis razem z nazwą i zajadałam się pysznym makowniczkiem :)
Mak zmielić, jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i po łyżce maku. Dalej ucierać. Następnie dodać jabłka, całość wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać grysik, proszek do pieczenia i rodzynki. Kolejny raz wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową. Gotowe ciasto makowe wlać na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 200 st, po 20 minutach zmniejszając na 170 st. Czas pieczenia szarlotki około jednej godziny.
Upieczone ciasto zalać polewą czekoladową.
Smacznego.
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 2050
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 442
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 158
Pyszna i sycąca zupa grochowa z dodatkiem warzyw oraz podsmażonej kiełbasy po...
Odsłon: 100
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 430
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 2050
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 442
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 158
Pyszna i sycąca zupa grochowa z dodatkiem warzyw oraz podsmażonej kiełbasy po...
Odsłon: 100
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 430
Składniki
Mak zmielić, jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i po łyżce maku. Dalej ucierać. Następnie dodać jabłka, całość wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać grysik, proszek do pieczenia i rodzynki. Kolejny raz wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową. Gotowe ciasto makowe wlać na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 200 st, po 20 minutach zmniejszając na 170 st. Czas pieczenia szarlotki około jednej godziny. Upieczone ciasto zalać polewą czekoladową.
Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Jagodzianki
Desery
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Desery
Ciasto z kremem i truskawkami
Desery
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Jagodzianki
Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki, to smak na który się czeka c...
Odsłon: 29
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 45