Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i pyszna szarlotka
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 115
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 141
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 300
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1203
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 923
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 115
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 141
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 300
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1203
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 923
Składniki
Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dolewamy wodę i dusimy do miękkości , dodajemy cukier który można pominąć (jeżeli jabłka są słodkie) , przekładamy na sitko .
Składniki na ciasto mieszamy w misce i dzielimy na 3 szklanki o pojemności 250 ml takiej samej co odmierzali składniki .
Formę (u mnie rant cukierniczy o wymiarach 18x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na dno wysypujemy równomiernie jedna z trzech części ciasta następnie wykładamy połowę jabłek (jeżeli jabłka mają dużo soku , odciskamy z ich nadmiaru) które delikatnie posypujemy cynamonem . Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie druga z trzech części ciasta . Na ciasto wykładamy pozostałe jabłka które również delikatnie posypujemy cynamonem. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę ciasta .
Masło roztapiamy (tak by nie przypaliło się ) , ciepłe wylewamy na ciasto , następnie robimy wykałaczką dziurki by masło wpłynęło w głąb ciasta . Pieczemy w temperaturze 170° przez 50 do 60 minut . Następnie po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia .
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem .