Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka teściowej to połączenie delikatnej pianki z pysznym i soczystym jabłkowym nadzieniem. Kruche ciasto dopełnia całej kompozycji i jest po prostu przepyszne. Podaj wypiek swoim bliskim, a na pewno będą nim zachwyceni.
Blacha do pieczenia o wymiarach 21 x 28 cm
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 462
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 685
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 462
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 685
Składniki
Przygotowanie szarlotki teściowej rozpocznij od przesiania mąki na blat kuchenny lub stolnicę. Wsyp do niej proszek do pieczenia i cukier puder. Zimne masło szybko zetrzyj na tarce (tak, żeby się nie ogrzało). Posiekaj wszystkie składniki i dodaj jeszcze żółtka. Zagnieć szybko na jednolite ciasto. Podziel na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Większą częścią ciasta wyklej dno i nakłuj w wielu miejscach widelcem.
Umyj i obierz jabłka, po czym zetrzyj je na dużych oczkach na tarce. Wyjmij patelnię, przełóż na nią owoce i skrop je dokładnie sokiem z cytryny. Następnie smaż na średnim ogniu, aż do odparowania całego płynu (do kilkunastu minut). Przypraw cynamonem i ewentualnie cukrem, jeśli jabłka były mniej słodkie. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zajmij się przygotowaniem budyniowej pianki do szarlotki teściowej. Najpierw ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawaj drobny cukier i cukier wanilinowy, ciągle miksując. Zmniejsz moc miksera i wsyp jeszcze proszek budyniowy. Ubijaj tylko do połączenia składników. Na końcu wlej cienkim strumieniem olej i ponownie miksuj tylko do momentu połączenia się składników.
Ponakłuwane w tortownicy ciasto oprósz lekko bułką tartą. Wyłóż na nie i wyrównaj nadzienie jabłkowe. Delikatnie przełóż piankę, a na wierzch zetrzyj na grubych oczkach schłodzone w lodówce ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół. Piecz przez około 30-40 minut.
Przepisy Desery
Desery
sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)
Desery
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Desery
Proste, szybkie ciasto z jabłkami
Desery
babka ajerkoniakowa
sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)
Pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni ciasta tworzy się skorupka ch...
Odsłon: 52
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Smaczne, nie skomplikowane, szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami. Ciasto ze ś...
Odsłon: 83