Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka w kokilkach to inaczej klasyczne polskie ciasto jabłkowe podawane w niewielkich foremkach. To świetna propozycja dla dwojga albo dla jednego, dużego łasucha.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8534
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7025
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4787
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327481
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8534
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7025
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4787
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327481
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je nożem. Powinno mieć wielkość fistaszków. Następnie dodaj wodę i zagnieć całość dłońmi do połączenia składników. Ciasto podziel na 4 równe części i spłaszcz każdy kawałek na okrągły placek. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj nadzienie. W dużym garnku połącz wodę, sok z cytryny, cynamon, gałkę, goździki i skrobię. Mieszaj, podgrzewając na średnim ogniu do zgęstnienia i pojawienia się bąbelków. Wmieszaj wanilię i jabłka, a następnie gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia i ostudź.
Przygotuj szarlotki. Wyjmij jeden kawałek ciasta z lodówki i podziel go na dwie części. Jeden z nich rozwałkuj delikatnie na placek o średnicy nieco większej niż średnica kokilki. Wyłóż spód i boki foremki. Drugą część ciasta także rozwałkuj na placek o podobnej grubości. Następnie włóż i ubij lekko ¼ masy jabłkowej. Przykryj drugim plackiem ciasta. Wykonaj delikatne nacięcia, by para mogła swobodnie się wydostawać z ciasta.
Posyp wierzch płatkami migdałowymi. Powtórz dla pozostałych 3 babeczek. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Szarlotki w kokilkach piecz przez 35-40 minut lub do zbrązowienia. Schładzaj przez 15 minut. Deser podawaj z gałką lodów.