Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szarlotka na kruchym cieście z wysoką, budyniową pianką. Polecam!
Forma 30 cm x 25 cm
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 80
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 290
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 64
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 80
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 290
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 64
Składniki
CIASTO Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Owinąć folią i większą część włożyć do lodówki na 1 godz., a mniejszą do zamrażarki. Dno formy wyłożyć większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem w wielu miejscach. Podpiec 15-18 min. w temp. 180ºC. WARTSWA JABŁKOWA Jabłka obrać i zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Do jabłek dodać 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżkę cukru waniliowego i 1 budyń śmietankowy. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. BUDYNIOWA PIANKA białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać (łącznie min. 10 minut). Wsypać 3 budynie śmietankowe i zmiksować. Na koniec, w trakcie miksowania, wlewać strumieniem olej. Pianę rozprowadzić na warstwie jabłek. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta, które czekało w zamrażarce. Piec 50-60 min. w temp. 180ºC. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.