Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 83

Dodano:

Odsłon: 486

Przepyszna

Składniki

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • 100g rodzynek
  • 1,5 kg kwaskowych jabłek
  • 100g cukru
  • cynamon
  • żółtko do posmarowania
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło posiekać z mąka, rozkruszyć palcami. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, podzielić na większą i mniejszą część, zawinąć w folię i schłodzić.

    Rodzynki opłukać, jabłka obrać, pokroić w plasterki, oprószyć cukrem i cynamonem, wymieszać z rodzynkami.

    Większą część ciasta rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. Na cieście rozłożyć jabłka, przykryć kratką wykrojoną z pozostałego ciasta. Posmarować żółtkiem.

  2. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń