Do góry

Desery Przepis na:

Szneki (drożdżówki) z budyniem

Szneki (drożdżówki) z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1611

Dodano:

Odsłon: 1694

Ciasta drożdżowe i inne wypieki z udziałem drożdży królują od dawna w kuchni wielkopolskiej. Popularne szneki z glancem, czyli drożdżówki z lukrem, mogą mieć wiele odsłon np. z jabłkami lub innymi owocami, budyniem, serem, makiem, kruszonką. Ciasto szykuję wg przepisu na placek warstwowy, ale bardziej gęste ciasto (zapraszam do moich przepisów: „Placek drożdżowy z rabarbarem (na młodziach)”i „Placek drożdżowy ze śliwkami (warstwowy)”).

Składniki

  • Budyń: Mleko (1 litr), budyń o smaku waniliowym z cukrem (3szt.)
  • Ciasto: Drożdże suszone (2 łyżeczki) lub świeże (50g), mąka tortowa (5-6 szklanek), jaja (3 szt.), cukier (1 szklanka), mleko
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szneki (drożdżówki) z budyniem

Przygotowanie

  1. 1. W misce robota kuchennego układam warstwami:
    - cukier
    - drożdże...

  2. ...- jaja rozbełtane (trochę zostawiam do posmarowania szneki)
    - olej
    - mleko...

  3. ....-mąkę...

  4. 2. Zakrywam ściereczką i czekam 1 godz.

  5. 3. Po godzinie nakładam hak i mieszam ciasto do powstania jednolitej masy.
    4. Pozostawiam do garowania 0,5-1 godz.

  6. 5. Rozkładam na stolnicy, wałkuję i dzielę na 4 części (mają być duże szneki). Formuję kule i spłaszczam je (wałkuję). Pięścią lub szklanką wyduszam (spłaszczam) środek. Pozostawiam do garowania na blasze piekarnika na ok. 0,5 godz.
    6. Przygotowuje budyń z 1 litra mleka i 3 opakowań budyniu. Zostawiam do ostygnięcia.

  7. 7. Budyń wykładam we wgłębienia. Jajem smaruję brzegi szneki.
    8. Nagrzewam piekarnik (termoobieg, 180 st. C). Piekę 25-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń