Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szwajcarskie Chrebeli to anyżkowe ciasteczka do herbaty, kawy, wina lub piwa. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, leciutkie i pięknie pachnące anyżkiem. O pięknym, jasnym kolorze i charakterystycznej formie jak zwierzęce pazury.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2760
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1284
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 736
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 83
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2760
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1284
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 736
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 83
Składniki
Ziarna anyżku wsypać na patelnię bez tłuszczu i chwilę podprażyć. Następnie rozgnieść w moździerzu. Jajka, szczyptę soli i cukier ubić przez przynajmniej 10 minut na puszystą pianę. Dodać makę i rozgnieciony anyżek i szybko zagnieść na ciasto. Nakryć i zostawić na przynajmniej 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto lekko podsypać mąką i uformować wałeczki o średnicy 1, 5 cm. Następnie pokroić na 5- cm kawałeczki. Każdy kawałek naciąć ukośnie 2- 3 razy i lekko zagiąć.
Foremkę posmarować masłem. Chrabeli położyć na foremkę i zostawić na 24 godziny do podeschnięcia w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie na dole powinnien być widoczny białawy brzeżek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni. Piec około 20 minut przy lekko otwartych drzwiach. Foremkę podstawić na dolnej półce piekarnika. Jak tylko dolny brzeżek lekko się zarumieni, wyjąć z piekarnika. Wystudzić i przechowywać w metalowej puszce na ciastka.