Do góry

Desery Przepis na:

Szwajcarskie Chrebeli

Szwajcarskie Chrebeli

Autor:

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 4032

Dodano:

Odsłon: 402

Szwajcarskie Chrebeli to anyżkowe ciasteczka do herbaty, kawy, wina lub piwa. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, leciutkie i pięknie pachnące anyżkiem. O pięknym, jasnym kolorze i charakterystycznej formie jak zwierzęce pazury.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka anyżku w ziarnach
  • trochę mąki do podsypania
  • masło do posmarowania foremki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szwajcarskie Chrebeli

Przygotowanie

  1. Ziarna anyżku wsypać na patelnię bez tłuszczu i chwilę podprażyć. Następnie rozgnieść w moździerzu. Jajka, szczyptę soli i cukier ubić przez przynajmniej 10 minut na puszystą pianę. Dodać makę i rozgnieciony anyżek i szybko zagnieść na ciasto. Nakryć i zostawić na przynajmniej 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.

  2. Ciasto lekko podsypać mąką i uformować wałeczki o średnicy 1, 5 cm. Następnie pokroić na 5- cm kawałeczki. Każdy kawałek naciąć ukośnie 2- 3 razy i lekko zagiąć.

  3. Foremkę posmarować masłem. Chrabeli położyć na foremkę i zostawić na 24 godziny do podeschnięcia w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie na dole powinnien być widoczny białawy brzeżek.

  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni. Piec około 20 minut przy lekko otwartych drzwiach. Foremkę podstawić na dolnej półce piekarnika. Jak tylko dolny brzeżek lekko się zarumieni, wyjąć z piekarnika. Wystudzić i przechowywać w metalowej puszce na ciastka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń