Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutki biszkopt przełożony jabłkami, posypany cukrem pudrem. Pyszne rozpływające się w ustach ciasto. Robię je od lat. Tym razem szybka wersja, bo użyłam jabłek ze słoika. Jeśli chcecie zrobić ze świeżych jabłek, to potrzeba 2 kg.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 199
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 279
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 199
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 279
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 30 minut.
Jabłka ze słoika przełożyć do garnka. Podgrzać. Dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do gorących jabłek, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje wyłączyć gaz. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jednej części wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć.
Wierzch posypać cukrem pudrem.