Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto można z powodzeniem nazwać ciastem awaryjnym ;) Jest błyskawiczne do przygotowania i niedrogie. Jest świetnym rozwiązaniem kiedy najdzie Was ochota na jakieś ciasto, a nie macie dużo czasu na pieczenie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12277
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13039
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5208
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12277
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13039
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5208
Składniki
Wymiary formy 33 x 24 cm. Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę, startą na drobnych oczkach czekoladę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około 40 minut). Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix.
Ciasto przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą bitą śmietanę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy kajmakiem i posypujemy migdałami podprażonymi na suchej patelce. Smacznego ;)