Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto z truskawkami przygotujesz w kilka chwil. Baza ciasta jest tak uniwersalna, że możesz je wykonywać przez całe lato i jesień, zmieniając owoce według sezonowości – maliny, jagody, morele, borówki – wszystkie te dodatki będą pasowały. Pamiętaj, że warunkiem idealnej konsystencji ciasta jest równa temperatura jego składników. Dodanie kefiru lub maślanki do wypieku gwarantuje jego puszystość i wilgotność, w dodatku bardzo przedłużając świeżość ciasta.
Tortownica o średnicy ok. 22 cm
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 749
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 180
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 749
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 180
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Umyj, osusz i pozbaw szypułek truskawki. Pokrój owoce w grube plasterki.
Do dużej misy wbij białka i sukcesywnie dodając cukier, ubij je na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku i nadal miksuj na gładką, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera, dodaj kefir, płynny tłuszcz oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste.
Przygotuj okrągłą formę do pieczenia (ok.22 cm średnicy) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy i wyrównaj łyżką. Poukładaj plasterki truskawek na powierzchni ciasta i wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C. Piecz około 50 minut.
Po upieczeniu wystudź placek i posyp cukrem pudrem Ciasto jest gotowe do podania. Jeśli przykryjesz ciasto ściereczką lub włożysz do papierowej torby, przedłużysz świeżość wypieku i ograniczysz jego wysychanie.