Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś spotkałam się z nazywaniem tego typu ciastek papataczami, więc może coś w tym jest, choć przeze mnie zmodyfikowane :)
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10425
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336765
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4324
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423717
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10425
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336765
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4324
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423717
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, śmietanę, pokruszyć na nią drożdże i posypać cukrem. Zostawić na chwilę, żeby drożdże trochę się rozpuściły.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na stolnicy na w miarę prostokątny placek. Ser pokruszyć w misce, dodać do niego jajko, aromaty, cukier waniliowy i ewentualnie rodzynki. Ilość twarogu zależy od tego, jak bardzo wyczuwalne chcemy mieć nadzienie. Ostrzegam tylko, że przy ok. 500 g może się nieco wylewać z ciastek. Ja tym razem użyłam 250 g. Wymieszać twaróg z dodatkami i wyłożyć na placek, rozsmarować równomiernie. Zwijać ściśle wzdłuż dłuższego boku.
Ze zwiniętego wałeczka odkrawać plastry, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Po ułożeniu na blasze lekko spłaszczyć ciastka ręką. Piec w 200 stopniach aż będą złote - około 15-20 minut.