Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie kręciołki

Szybkie kręciołki

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 369

Dodano:

Odsłon: 1090

Kiedyś spotkałam się z nazywaniem tego typu ciastek papataczami, więc może coś w tym jest, choć przeze mnie zmodyfikowane :)

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, śmietanę, pokruszyć na nią drożdże i posypać cukrem. Zostawić na chwilę, żeby drożdże trochę się rozpuściły.

  2. Ciasto zagnieść i rozwałkować na stolnicy na w miarę prostokątny placek. Ser pokruszyć w misce, dodać do niego jajko, aromaty, cukier waniliowy i ewentualnie rodzynki. Ilość twarogu zależy od tego, jak bardzo wyczuwalne chcemy mieć nadzienie. Ostrzegam tylko, że przy ok. 500 g może się nieco wylewać z ciastek. Ja tym razem użyłam 250 g. Wymieszać twaróg z dodatkami i wyłożyć na placek, rozsmarować równomiernie. Zwijać ściśle wzdłuż dłuższego boku.

  3. Ze zwiniętego wałeczka odkrawać plastry, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

  4. Po ułożeniu na blasze lekko spłaszczyć ciastka ręką. Piec w 200 stopniach aż będą złote - około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń