Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na Tłusty Czwartek którego zrobienie zajmie tylko 30 min.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2506
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 233
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 122
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6402
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 317
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2506
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 233
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 122
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6402
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 317
Składniki
W misce umieść kefir, żółtko, cukier, cukier waniliowy, olej i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj trzepaczką Dodaj sodę i stopniowo wsypuj mąkę mieszając do uzyskania jednolitego ciasta Kiedy ciasto zacznie robić się zwarte przełóż je na stolnicę i wyrób podsypując mąką * Ciasto będzie miękkie i klejące, ale powinno być wyrobione do powstania gładkiej konsystencji. Pamiętaj aby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo pączki w efekcie wyjdą twarde.
Ciasto spłaszcz dłońmi na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinaj kółka za pomocą szklanki, następnie w środku każdego krążka wytnij jeszcze małe kółeczko np. za pomocą zakrętki od butelki Rozgrzej olej do temperatury takiej aby wrzucane oponki od razu zaczynały się smażyć Smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru Po usmażeniu jeszcze ciepłe ciastka obtocz w cukrze pudrze