Łatwy przepis na szybkie placuszki z jabłkami bez użycia miksera, ciasto zrobisz w kilka chwil. Idealne na podwieczorek lub gdy masz ochotę na coś słodkiego.
Szybkie placuszki jabłkowo - waniliowe
Składniki
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- Szczypta soli
- 1 jajko
- Cukier waniliowy
- Kilka kropli olejku waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 jabłka
- Olej do smażenia
Dodatkowo
- Cukier puder do posypania, lub ulubiony dżem
Składniki
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- Szczypta soli
- 1 jajko
- Cukier waniliowy
- Kilka kropli olejku waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 jabłka
- Olej do smażenia
Dodatkowo
- Cukier puder do posypania, lub ulubiony dżem

Etapy przygotowania
Jajko roztrzep rózgą ze szczyptą soli, dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, cukier waniliowy i olejek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki, dodaj do ciasta.

Na rozgrzany olej wkładaj po łyżce ciasta i smaż po około 1,5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Układaj na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placuszki podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Jabłka zamiast kroić w plasterki możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 311

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2192

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 125
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 311

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2192

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 125



Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- Szczypta soli
- 1 jajko
- Cukier waniliowy
- Kilka kropli olejku waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 jabłka
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania, lub ulubiony dżem
Jajko roztrzep rózgą ze szczyptą soli, dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, cukier waniliowy i olejek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki, dodaj do ciasta.
Na rozgrzany olej wkładaj po łyżce ciasta i smaż po około 1,5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Układaj na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placuszki podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Jabłka zamiast kroić w plasterki możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Placuszki super :)
Pychotka.;)
Przepyszne placuszki :)
Bardzo pyszne z serkiem waniliowym