Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i łatwy sposób na słodki i chrupiący deser dla kilku osób.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4082
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11184
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6424
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5441
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13414
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4082
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11184
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6424
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5441
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13414
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5183
Składniki
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.
Ciasto pokroiłam na 12 równych prostokątów, każdy z nich umieściłam we wgłębieniu formy na muffinkę lekko dociskając do boków, by we wnętrzu zmieściło się więcej jabłek.
Jabłko umyłam, pokroiłam ze skórką na małe kawałki i wymieszałam w misce z przesmażonymi jabłkami (ja miałam gotową porcję w zamrażarce- można z nich zrezygnować a jedynie zwiększyć ilość surowych jabłek do ok. 3 szt.) wraz z łyżeczką cynamonu (można do tego dodać jeszcze łyżeczkę miodu).
Taką masą jabłkową wypełniłam wszystkie formy na muffiny i wstawiłam do piekarnika na ok. 25 minut (do zrumienienia ciasta).
Zapieczone szarlotki wyjęłam szczypcami na talerz, na każdej umieściłam ok. 1 dużej łyżeczki serka waniliowego (tak, by zużyć całe opakowanie), a na koniec oprószyłam wiórkami migdałowymi. Deser wyszedł niebiański... nie mogłam się opanować i jadłam go jeszcze na gorąco:)