Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na szyszki , które pamiętam z moich dziecinnych lat jak robiła je dla mnie moja babcia. Przygotowywała je z krówek , irysów oraz ryżu preparowanego. Moje przygotowałam z irysów i gotowej masy kajmakowej oraz ryżu. Wyszły pyszne.
wyższy rondel, łyżka,
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 113
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31271
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 113
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31271
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
Irysy porozwijać z papierków włożyć do rondla z masłem i rozpuścić - mieszać aby masa się nie przypaliła. Pod koniec rozpuszczania dodać 1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i łyżkę gorzkiego kakao.(masę wcześniej podgrzać w gorącej wodzie aby była płynna). Gdy cukierki i masa są całkowicie rozpuszczone dodać ryż i wymieszać. Lekko przestudzoną lecz jeszcze ciepłą masę podzielić na części i w rękach formować kulki czyli szyszki. Szyszki pozostawić do wystudzenia. Czas przygotowania 60 minut + czas studzenia