Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na szyszki , które pamiętam z moich dziecinnych lat jak robiła je dla mnie moja babcia. Przygotowywała je z krówek , irysów oraz ryżu preparowanego. Moje przygotowałam z irysów i gotowej masy kajmakowej oraz ryżu. Wyszły pyszne.
wyższy rondel, łyżka,
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14001
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15818
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6404
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14001
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15818
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6404
Składniki
Irysy porozwijać z papierków włożyć do rondla z masłem i rozpuścić - mieszać aby masa się nie przypaliła. Pod koniec rozpuszczania dodać 1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i łyżkę gorzkiego kakao.(masę wcześniej podgrzać w gorącej wodzie aby była płynna). Gdy cukierki i masa są całkowicie rozpuszczone dodać ryż i wymieszać. Lekko przestudzoną lecz jeszcze ciepłą masę podzielić na części i w rękach formować kulki czyli szyszki. Szyszki pozostawić do wystudzenia. Czas przygotowania 60 minut + czas studzenia