Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na szyszki , które pamiętam z moich dziecinnych lat jak robiła je dla mnie moja babcia. Przygotowywała je z krówek , irysów oraz ryżu preparowanego. Moje przygotowałam z irysów i gotowej masy kajmakowej oraz ryżu. Wyszły pyszne.
wyższy rondel, łyżka,
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2382
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3549
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4358
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74501
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2382
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3549
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4358
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74501
Składniki
Irysy porozwijać z papierków włożyć do rondla z masłem i rozpuścić - mieszać aby masa się nie przypaliła. Pod koniec rozpuszczania dodać 1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i łyżkę gorzkiego kakao.(masę wcześniej podgrzać w gorącej wodzie aby była płynna). Gdy cukierki i masa są całkowicie rozpuszczone dodać ryż i wymieszać. Lekko przestudzoną lecz jeszcze ciepłą masę podzielić na części i w rękach formować kulki czyli szyszki. Szyszki pozostawić do wystudzenia. Czas przygotowania 60 minut + czas studzenia