Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na szyszki , które pamiętam z moich dziecinnych lat jak robiła je dla mnie moja babcia. Przygotowywała je z krówek , irysów oraz ryżu preparowanego. Moje przygotowałam z irysów i gotowej masy kajmakowej oraz ryżu. Wyszły pyszne.
wyższy rondel, łyżka,
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 936
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4567
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1199
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 533
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 936
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4567
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1199
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 533
Składniki
Irysy porozwijać z papierków włożyć do rondla z masłem i rozpuścić - mieszać aby masa się nie przypaliła. Pod koniec rozpuszczania dodać 1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i łyżkę gorzkiego kakao.(masę wcześniej podgrzać w gorącej wodzie aby była płynna). Gdy cukierki i masa są całkowicie rozpuszczone dodać ryż i wymieszać. Lekko przestudzoną lecz jeszcze ciepłą masę podzielić na części i w rękach formować kulki czyli szyszki. Szyszki pozostawić do wystudzenia. Czas przygotowania 60 minut + czas studzenia