Do góry

Desery Przepis na:

Taratuszki rosyjskie (faworki)

Taratuszki rosyjskie (faworki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 357 Ocena: 2967

Dodano:

Odsłon: 8079

Taratuszki rosyjskie to takie grubsze faworki smażone na oleju. Tak przygotowane faworki są puszyste i mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Delikatnie słodkie i smakowite. Faworki najlepiej smakują na świeżo.

Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • olej do smażenia.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Taratuszki rosyjskie (faworki)

Przygotowanie

  1. Do misy miksera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijamy jajko i wlewamy kefir naturalny oraz ocet. Całość miksujemy z końcówką haka. Możemy również zrobić to ręcznie. Jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie, to możemy dosypać więcej mąki. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 -30 minut aby odpoczęło.

    Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciasto może się lepić więc możemy podsypywać mąką. Kroimy na prostokąty mniej więcej 4-5 cm x 8-9 cm. Po środku robimy nacięcie i zwijamy do środka.

    Na patelnię wlewamy olej około 1 cm od dna patelni. Rozgrzewamy. Faworki smażymy na złoty kolor na średnim ogniu z obu stron.

    Usmażone taratuszki wykładamy na ręcznik papierowy. Ostudzone faworki oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń