Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tatatuszki to puszyste rosyjskie faworki przygotowane na kefirze. Jest to doskonały kompromis pomiędzy delikatnymi, okrągłymi pączkami, a kruchym, chrupiącym chrustem. Kefir w przepisie można zastąpić również jogurtem naturalnym - taratuszki wyjdą równie smaczne. Ważne, żeby do ciasta dodać sodę, która odpowiednio spulchni ciasto. Rosyjskie faworki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, jeszcze lekko ciepłe, oprószone delikatnie cukrem pudrem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8542
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8542
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier puder i sól. Następnie wlewamy kefir lub jogurt naturalny, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i wbijamy jedno jajko. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie.
Wyrobione ciasto odstawiamy na około 20-30 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na cienki prostokąt o grubości 3-4 mm.
Następnie z prostokąta wycinamy podłużne paski o szerokości około 2,5 cm oraz długości około 10 cm. W każdym prostokącie robimy podłużne nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Taratuszki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Następnie wyciągamy je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem taratuszki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!