Do góry

Desery Przepis na:

Tarta bananowa z budyniem kokosowym

Tarta bananowa z budyniem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 453

Dość szybkie w przygotowaniu ciacho bez pieczenia :) serdecznie polecam.

Składniki

  • 350g ciasteczek typu oreo
  • 75g masła
  • 4 banany
  • Sok z 1 cytryny
  • 400ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 500ml mleka kokosowego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta bananowa z budyniem kokosowym

Przygotowanie

  1. W rondelku umieścić skrobię ziemniaczaną/kukurydzianą, cukier i żółtka, wymieszać. Postawić na ogniu i stopniowo dodawać mleko kokosowe podgrzewać aż składniki się rozpuszcza i powstanie gładka masa. Podgrzewać do momentu aż budyń nam zgęstnieje, a na koniec dokładnie zagotować. Gotowy budyń przełożyć na talerz lub mięczaki, przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch

  2. Całe ciasteczka dokładnie pokruszyć ( ja osobiście wkładam je do woreczka i rozwalam wałkiem na pył). Masło rozpuścić i dokładnie połączyć z ciasteczkami. Gotową masę wyłożyć na blachę, mocno uklepać łyżka spód i boki, docisnąć i wstawić do lodówki.

  3. Wycisnąć sok z cytryny. Banany kroimy w plastry i zalewamy sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Na schłodzony spód wylewamy budyń. Układamy na budyń banany (mogą na siebie nachodzić, to nawet lepiej). Wstawić do lodówki.

  5. Czas na śmietanę. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać 1/4 szklanki wody, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy tylko się rozpuści przelać do miseczki i ostudzić. Zimna śmietanę ubijać na sztywno z łyżką cukru. Pod koniec ubijania dodać żelatynę i jeszcze chwilę razem ubijać.

  6. Śmietanę rozprowadzić na górze naszego ciasta. Całość można posypać tartą czekolada lub pokruszonymi ciasteczkami Oreo.

  7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń