Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 235
Dodano: 07.06.2020
Odsłon: 9260
5-6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
W rondelku umieścić skrobię ziemniaczaną/kukurydzianą, cukier i żółtka, wymieszać. Postawić na ogniu i stopniowo dodawać mleko kokosowe podgrzewać aż składniki się rozpuszcza i powstanie gładka masa. Podgrzewać do momentu aż budyń nam zgęstnieje, a na koniec dokładnie zagotować. Gotowy budyń przełożyć na talerz lub mięczaki, przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch
Całe ciasteczka dokładnie pokruszyć ( ja osobiście wkładam je do woreczka i rozwalam wałkiem na pył). Masło rozpuścić i dokładnie połączyć z ciasteczkami. Gotową masę wyłożyć na blachę, mocno uklepać łyżka spód i boki, docisnąć i wstawić do lodówki.
Wycisnąć sok z cytryny. Banany kroimy w plastry i zalewamy sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na schłodzony spód wylewamy budyń. Układamy na budyń banany (mogą na siebie nachodzić, to nawet lepiej). Wstawić do lodówki.
Czas na śmietanę. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać 1/4 szklanki wody, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy tylko się rozpuści przelać do miseczki i ostudzić. Zimna śmietanę ubijać na sztywno z łyżką cukru. Pod koniec ubijania dodać żelatynę i jeszcze chwilę razem ubijać.
Śmietanę rozprowadzić na górze naszego ciasta. Całość można posypać tartą czekolada lub pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Maudie 08 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Przepyszna:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 08 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz