Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta cytrynowa z bezą to połączenie kruchego ciasta, gładkiej masy cytrynowej i kruchej bezy. Łączy w sobie także słodycz i charakterystyczną kwaskowatość i cierpkość cytrusów. Z pewnością ten deser posmakuje wszystkim miłośnikom cytryn.
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 62
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 159
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 39
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 105
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 62
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 159
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 39
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 105
Składniki
Przygotuj spód. Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne okruchy. Masło roztop i ostudź.
Połącz ze sobą ciasteczka i masło. Uzyskaną masą wylep dno i boki formy do tarty o średnicy 22 cm. Mocno dociśnij ciasto szklanką.
Spód piecz przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
Przygotuj nadzienie.
Wszystkie składniki z wyłączeniem masła umieść w dużym rondlu, na małym ogniu. Stale ubijaj do zgęstnienia, przez ok. 10 minut.
Zdejmij masę z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce masy cytrynowej, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Ucieraj aż nie będzie żadnych grudek.
Masę cytrynową wylej na podpieczony wcześniej spód.
Przygotuj bezę. Ubij białka na prawie sztywną pianę. Stopniowo zacznij dodawać cukier, cały czas ubijając. Nałóż bezę na masę cytrynową za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, formując efektowne szczyty.
Piecz w 180 st. Celsjusza przez ok. 12 minut, do ładnego zrumienienia białek.
Tartę cytrynową z bezą ostudź przed podaniem, a najlepiej ostudź przez całą noc w lodówce.