Do góry

Desery Przepis na:

Tarta malinowa

Tarta malinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 160

Dodano:

Odsłon: 53

Pyszna tarta z ekologicznymi z działki malinami inspirowana przepisem Ewy Wachowicz :) polecam idealny deser na letnie dni .

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta malinowa

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto: na blat stołu wysypujemy mąkę, cukier, dodajemy pokrojoną wcześniej schłodzoną margarynę, szczyptę soli oraz żółtka i wszystko zagnieść na ciasto. Wstawić do lodówki na jakiś czas.

  2. Zimne ciasto rozwałkować i przenieść na formę od tarty. Następnie widelcem zrobić dziurki na cieście aby ciasto nie wyrosło. Następnie wyłożyć folię aluminiową lub papierem do pieczenia i wsypać groch lub fasolę. Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię aluminiową z grochem i piec dalej same ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor.

  3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do zimnego serka mascarpone i razem miksujemy. Następnie śmietankę 36 procent ubijamy na sztywno dodajemy do niej cukier wanilinowy i łączymy z masą serową. Krem wstawiamy na około 20 minut do lodówki, następnie wykładamy go na ostudzone ciasto i wyrównujemy. Układamy oczyszczone maliny na krem. Ja dodatkowo posypałam swoją tartę odrobiną startej czekolady mlecznej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń