Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z ekologicznymi z działki malinami inspirowana przepisem Ewy Wachowicz :) polecam idealny deser na letnie dni .
Na początku przygotowujemy kruche ciasto: na blat stołu wysypujemy mąkę, cukier, dodajemy pokrojoną wcześniej schłodzoną margarynę, szczyptę soli oraz żółtka i wszystko zagnieść na ciasto. Wstawić do lodówki na jakiś czas.
Zimne ciasto rozwałkować i przenieść na formę od tarty. Następnie widelcem zrobić dziurki na cieście aby ciasto nie wyrosło. Następnie wyłożyć folię aluminiową lub papierem do pieczenia i wsypać groch lub fasolę. Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię aluminiową z grochem i piec dalej same ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do zimnego serka mascarpone i razem miksujemy. Następnie śmietankę 36 procent ubijamy na sztywno dodajemy do niej cukier wanilinowy i łączymy z masą serową. Krem wstawiamy na około 20 minut do lodówki, następnie wykładamy go na ostudzone ciasto i wyrównujemy. Układamy oczyszczone maliny na krem. Ja dodatkowo posypałam swoją tartę odrobiną startej czekolady mlecznej.
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 215
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1368
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 143
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 201
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 215
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1368
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 143
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 201
Składniki
Na początku przygotowujemy kruche ciasto: na blat stołu wysypujemy mąkę, cukier, dodajemy pokrojoną wcześniej schłodzoną margarynę, szczyptę soli oraz żółtka i wszystko zagnieść na ciasto. Wstawić do lodówki na jakiś czas.
Zimne ciasto rozwałkować i przenieść na formę od tarty. Następnie widelcem zrobić dziurki na cieście aby ciasto nie wyrosło. Następnie wyłożyć folię aluminiową lub papierem do pieczenia i wsypać groch lub fasolę. Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię aluminiową z grochem i piec dalej same ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do zimnego serka mascarpone i razem miksujemy. Następnie śmietankę 36 procent ubijamy na sztywno dodajemy do niej cukier wanilinowy i łączymy z masą serową. Krem wstawiamy na około 20 minut do lodówki, następnie wykładamy go na ostudzone ciasto i wyrównujemy. Układamy oczyszczone maliny na krem. Ja dodatkowo posypałam swoją tartę odrobiną startej czekolady mlecznej.
Przepisy Desery
Desery
Sernik ajerkoniakowy
Desery
Ciasto Kaszak
Desery
Pyszne rogaliki drożdżowe
Desery
Sernik Coca Cola
Sernik ajerkoniakowy
Bez pysznego sernika ani rusz. :) Delikatny, rozpływający się w ustach, a jed...
Odsłon: 63
Ciasto Kaszak
Kaszak to ciasto na bazie kaszy manny, które możesz wykonać bez pieczenia – z...
Odsłon: 727