Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędna krucha tarta z budyniem i malinami. Deser, który poskromi każdego łasucha. Jej przygotowanie nie jest trudne. Najbardziej czasochłonne jest zrobienie kruchego ciasta do tarty, które w razie potrzeby można upiec nawet dzień wcześniej. Ugotowanie budyniu i udekorowanie tarty malinami zajmie Wam dosłownie chwilę.
forma na tartę o wymiarach 20x30 cm
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2326
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18079
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2055
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2326
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18079
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2055
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, żółtka jaj i szczyptę soli. Masło pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto, uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Prostokątną formę na tartę o wymiarach 20x30 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na kształt formy. Wylep nim spód i brzegi blaszki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Spód tarty wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut. Piecz do lekkiego zarumienienia.
Do miski wlej szklankę mleka. Wsyp do niego budynie waniliowe. Składniki wymieszaj. Pozostałą część mleka wlej do garnka i zagotuj razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodawaj stopniowo mleko połączone z budyniem. Składniki energicznie mieszaj, żeby budyń się nie przypalił.
Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ubij na puszystą masę, dodawaj stopniowo budyń. Składniki miksuj do połączenia.
Krem budyniowy przełóż na wystudzone kruche ciasto. Na górę wyłóż maliny. Tartę z budyniem i malinami oprósz cukrem pudrem.