Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na tartę z soczystymi gruszkami. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Jest tak dobra, że z pewnością będziecie powracać do tego przepisu wielokrotnie.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 284
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1400
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 262
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 984
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 284
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1400
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 262
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 984
Składniki
Najpierw przygotuj spód do ciasta. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Dodaj posiekane zimne masło prosto z lodówki. Wsyp cukier i wbij jajko. Posól odrobinę. Wszystkie składniki energicznie zagniataj w taki sposób, aby powstała konsystencja kruszonki. Możesz też krótko zmiksować w mikserze planetarnym z końcówką do ucierania. Jeśli jest zbyt sypkie, dodaj łyżkę wody.
Z powstałego ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią przezroczystą, a następnie umieść w zamrażalniku na 30 minut lub w lodówce na godzinę.
Gruszki umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Obierz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i ogonki. Posiekaj na plasterki.
Na patelni delikatnie podsmaż gruszki wraz z cynamonem i brązowym cukrem. Odstaw do wystygnięcia.
Kulę ciasta rozwałkuj i wyłóż na spód do tarty. Nakłuj widelcem. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza z grzaniem góra i dół.
Wymieszaj jogurt naturalny z jajkami, cukrem pudrem, mąką i cukrem waniliowym.
Wyłóż upieczony spód, ułóż na nim gruszki, zalej masą. Piecz jeszcze przez 20-25 minut.