Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam tarte z jabłkami, ale trochę inaczej. Ważną sprawą jest, że smakuje wybornie i wygląda dosyć interesująco polecam.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12675
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12675
Składniki
Składniki na ciasto umieść w misce i wyrabiaj kilka minut, aż uda Ci się uformować zwartą kulę. Ja zazwyczaj używam robota planetarnego bo jest bardzo pomocny. Po wyrobieniu, ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na placek. Może być nie równy bo brzegi będziemy zawijać na koniec. By brzegi dobrze się lepiły możemy posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem. Jak mamy place zrobiony jabłka obieramy drylujemy z gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Kładziemy na placek, posypujemy cukrem wg uznania.
Na posłodzone jabłka zawijamy ciasto na brzegach zostawiając jabłka otwarte na środku. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st góra/dół i pieczemy całość około 25 - 35 minut. Ważne, by ładnie się zarumieniło, ale nie było twarde.
A teraz dobra kawka lub herbatka i smacznego